Dni Poezji w Broumovie od 19.10 do 21.10.2012 r.

Nieopodal Ścian Broumovskich w historycznym mieście Broumovie zagościła poezja. Organizatorką Dni Poezji od 13 lat jest znana czeska poetka Vera Kopecka.
Inauguracyjne spotkanie uczestników 13. Dni Poezji z miłośnikami twórczości literackiej odbyło się w zabytkowym klasztorze benedyktyńskim w sali Kreslirne. Około 40 poetów z Czech, Słowacji, Polski oraz Wietnamu prezentowało swoje utwory poetyckie.
W bogatym programie znalazły się także warsztaty literackie różnorodne w formie i treści, m. in.: "Portret", twórcy w plenerze, próby przekładów na inne języki.
W sobotę (20 października) po południu uczestnicy wyjechali do Domu Kultury w Mieroszowie na spotkanie z licznie zgromadzonymi polskimi wielbicielami poezji.
Spotkanie wypełnił film dokumentalny - wspomnienie o poecie Zdzisławie Władysławie Żurku, pochodzącym z Boguszewa-Gorce oraz jego poezja. W drugiej części - poetyckie wystąpienia uczestników Dni Poezji. Prezentacjom literackim towarzyszyła poplenerowa wystawa malarska.
W niedzielę po śniadaniu czas do wyjazdu wypełniły przyjacielskie serdeczne rozmowy, nie tylko o poezji. Uczestnicy wyjeżdżali do rodzinnych stron pełni miłych wrażeń, obdarowani przez Verę Kopecką zbiorami wierszy "Czas barwnych liści". Wydanie tej antologii możliwe było dzięki mecenatowi miasta Broumov.
Wielkopolskę reprezentowali poeci Anna Elżbieta Zalewska i Sławomir Krzyśka.

A.E.Z.