Poezja bez granic - Polanica Zdrój 15 - 18 listopada 2012

W pięknym uzdrowisku położonym w Kotlinie Kłodzkiej już po raz dziewiąty odbył się jeden z bardziej znanych festiwali poezji - Poeci Bez Granic. Wieloletnim organizatorem biesiady poetyckiej jest znakomity literat, prezes Dolnośląskiego Oddziału Związku Literatów Polskich we Wrocławiu - Andrzej Bartyński wraz z żona Krzysią.
Na festiwalu Poezji gościło wielu poetów z Polski oraz zagranicy: Czech, Niemiec, Ukrainy i Austrii.
Uroczysta inauguracja odbyła się w odrestaurowanym Teatrze Zdrojowym im. Mieczysławy Ćwiklińskiej. O znaczeniu Festiwalu świadczyli nie tylko uczestnicy, znani literaci, licznie przybyli goście wraz z władzami miasta i młodzież.
W dniach poezji odbywały się liczne spotkania, panele, warsztaty, dyskusje literackie. Była "Noc Poezji" i prezentacja antologii uczestników festiwalu pt "Dziewięćsił" Na zakończenie poeci wzięli udział  w wycieczce z przewodnikiem po uroczej Polanicy Zdroju.
Niezapomniana domowa atmosfera, przeżycia i poetycka uczta pozostanie wspaniałym wspomnieniem. Pobyt w Polanicy uprzyjemniły także noclegi w luksusowym czterogwiazdkowym Hotelu Bukowy Park. W Festiwalu uczestniczyła prezes Fundacji Literackiej w Poznaniu.

Anna Elżbieta Zalewska

Na zdjęciu Anna Elżbieta Zalewska z Annette Bierbach czytają wiersze dr Horsta Cain