Poetka Anna Elżbieta Zalewska z wizytą wśród "Pereł Życia"

POETKA ANNA ELŻBIETA ZALEWSKA Z WIZYTĄ WŚRÓD „PEREŁ ŻYCIA”

Z krainy subtelnego
słowa przybywa
Królowa Poezji...
koi słabe dusze
mocą nieugiętą...
wyzwala w natchnieniu
cichą nadzieję...
otwiera drzwi
ludzkiej wrażliwości...
podaje dłoń
zrozumienia
i wierzy mądrze...

Wszystko rozpoczęło się od „Hrabiny Cosel”, a tak naprawdę od promocji projektu pt. Filmowa adaptacja powieści Józefa Ignacego Kraszewskiego „Hrabina Cosel” w sierpniu 2012 roku na festynie „Pożegnanie wakacji”. Członkowie Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych „Jedność” w Kodniu opowiadali o tym interesującym zadaniu publicznym, w które zostały włączone osoby niepełnosprawne, uczestnicy grupy teatralnej „Perły Życia” z Kodnia. Była to wspaniała sposobność prowadzenia rozmów z mieszkańcami gminy Kodeń i gośćmi, którzy mogli obejrzeć profesjonalne fotografie z prób i nagrań do filmu „Hrabina Cosel” oraz zapoznać się z poszczególnymi etapami naszej pracy artystycznej. Osoby zainteresowane działalnością kulturalną osób niepełnosprawnych mogły również przez lekturę folderu promocyjnego przekonać się o zakresie tego przedsięwzięcia.

Na tym pamiętnym festynie poznałyśmy entuzjastyczną poetkę – Annę Elżbietę Zalewską z Poznania. Ta niezwykła osoba przyjeżdża do Kodnia, a w ostatnim czasie 6 czerwca 2013 r. mieliśmy przyjemność gościć ją wśród uczestników grupy teatralnej „Perły Życia” na terenie Środowiskowego Domu Samopomocy i Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kodniu. Obecnej pośród nas poetce, jej małżonkowi i przyjaciółce zaprezentowaliśmy film „Hrabina Cosel” w którym wystąpiły nasze Perełki. To kulturalne przedsięwzięcie w wykonaniu osób niepełnosprawnych uczyniło duże wrażenie na naszym szczególnym gościu i towarzyszących mu osobach. Zaangażowanie, naturalność, spontaniczność, wytrwała gra aktorska, entuzjazm „Pereł Życia” zapadły w pamięć tej empatycznej poetce. Anna Elżbieta Zalewska jest prezesem Fundacji Literackiej w Poznaniu, tłumaczem i autorką, która opublikowała 14 tomów poezji.

Podczas spotkania poetka zaprezentowała swoją twórczość, a wyróżniają ją krótkie formy będące przykładem kobiecej liryki pełnej wrażliwości i subtelności. Nawiązują do codzienności, która przybliża czytelnikowi świat zwykłych zdarzeń, ale one ubrane w ‘skrzydła motyla’, tchnące ciepłem, jej własną, pustką, unoszą w duchowe przestworza poszukiwaczy metaforycznych i niecodziennych wrażeń. Objawia swoją kobiecość w eksponowaniu detali życia, które wołają o dostrzeżenie w szarej, materialistycznej rzeczywistości. Autorka próbuje zachować intymność własnego świata i znakomicie się jej to udaje. Roztacza horyzonty istnienia tam, gdzie ‘kwitnie kwiat dzieciństwa’. Opowiada o trudności bycia poetką, jednocześnie rozpościerając niepowtarzalne widoki na przyszłość… Zna ‘duszę kamieni, słyszy upadek liści, trzyma czas umierania w dłoniach i próbuje oswajać obłąkany świat’. Poetka zachwyca swoją fascynacją nad pozornie niezauważalnymi elementami świata… Zabiera nas w krainę szczerych doznań, które warte są kontemplacji, zasługują na uwiecznienie w duszy i pamięci…

Pochyla czoło nad
znękaną duszą...
ociera łzy w porywie
wrażliwości serca...
próbuje oswoić
cierpienie... idzie
prosto w jego stronę...
w dłoniach życia
niesie złocistą nadzieję
poetka - stróż słowa...

Kostomłoty II 11/14-06-2013

PS. Z całego serca i jak najgoręcej dziękujemy Ci Aniu za przeniesienie nas w urodzajny, niepospolity świat poetyckiej myśli… Ja czynię to najgoręcej!!!

poetka – Poetce…

Beata Kupryś – poetka z Kostomłot i Kodnia, opiekun artystyczny grupy teatralnej „Perły Życia”, składającej się z uczestników ŚDS i WTZ w Kodniu, instruktor kulturalno – oświatowy w WTZ w Kodniu.