Krzysztof Styszyński

Krzysztof StyszyńskiJestem: zodiakalnym rakiem, rocznik koniakowy (1951), studiowałem na UAM w Poznaniu i Helsingin Yliopisto w Finlandii,

pasjonuję się: fotografią, historią Wielkopolski - ze szczególnym uwzględnieniem terenów przy północnych rubieżach Poznania oraz wędrówkami po górach (członek PTTK oraz Klubu Zdobywców Gór Polski - nr 2082 - ).

Publikacje: - czasopiśma: NURT, Kórniczanin, Na Skraju, Magazyn Muzyczny BRZMIENIA, Miesięcznik Sucholeski, Dziennik Poznański, Gazeta Poznańska, Dwutygodnik POWIATY-GMINY, Tygodnik POZNANIAK, Aspekty Kulturalne i Znad Warty;

Zdjęcia do książek: J. Majewski, Muzea farmacji i zbiory aptekarskie w Polsce, Poznań 2006 (I miejsce w kategorii monografie i inne opracowania na XV Ogólnopolskim Przeglądzie Książki Krajoznawczej i Turystycznej, J. Majewski, Apteka "Pod Orłem" w Pleszewie, T. Wieczorek, Szczęście, nieszczęście... Poznań 2005; Teatr Wielki w Poznaniu, Poznań 2007; 15 lat Fundacji Tespis, Poznań 2007 oraz licznych numerów Biuletynów Farmaceutycznych;

Indywidualne wystawy fotograficzne: 2003 r., 2006 r., 2007 r., 2008 r. , 2009 r., 2010 r 2011 r. ... (m.in. Berlin, Bydgoszcz, Charlottenburg-Sosny, Gdańsk, Jarocin, liczne galerie Poznania - w tym prestiżowa Galeria Nowa, Warszawa, Wiedeń i Wrocław),

zdjęcia do śpiewnika i plakatu Koncertu z okazji Święta Odzyskania Niepodległości Polski (2006 r., 2007 r., 2008 r. i 2009 r.), Galerii Sceny na Piętrze (na stronie www tejże) i pospektaklowe fotografie zamieszczane na łamach TWOJEGO TYGODNIA WIELKOPOLSKIEGO oraz udział w programie Galerii Nowej, zapoczątkowanym przez Katarzynę Braniecką, NIEBO NAD POZNANIEM

Komisarz wystaw plastycznych Tiny Wieczorek (5 x) Krzysztofa Rećko-Rapsy (2008), Macieja Markiewicza (2007), Zuraba Pirveli, Justyny Mielnikiewicz - Dni Gruzji Poznań 2007 (wespół z Januszem Nowackim).

Otrzymałem prestiżową nagrodę ZŁOTY LAUR SCENY Na Piętrze (2007) z czego jestem bardzo dumny. Przygotowałem kilka prezentacji poświęconych m.in. prof. Janowi Czochralskiemu, udziałowi aptekarzy we władzach miejskich Poznania i dziejom wiosek wchłoniętych przez poligon w Biedrusku.

Pełnię funkcję Sekretarza Fundacji Literackiej w Poznaniu oraz Fundacji im. Łucji Danielewskiej (współorganizatora Ogólnopolskich Konkursów Poetyckich im. Łucji Danielewskiej).

Maksyma życiowa: NIE WAŻNE CO ROBISZ W PRACY, WAŻNIEJSZE CO ROBISZ POZA NIĄ.

Ulubiony napój: czekolada na gorąco. Ulubione piwo: "Lech".

Pracuję w firmie Foto-Gajek i jestem tam nazywany przez stałych klientów "Szamanem ksero" (ojciec chrzestny: nestor poznańskich dziennikarzy kulturalnych, red. Zdzisław Beryt).

W 2008 roku ukazał się zbiorek moich wierszy "SZAL", który zilustrowała po mistrzowsku Tina Wieczorek, a dwa lata później "ŚNIEGULICZKA".

W tej chwili pracuję nad prezentacjami poswięconymi: prof. drowi hc. Janowi Czochralskiemu, patronom medycyny i farmacji: św. św. Kosmie i Damianowi oraz św. św. Janowi i Kirowi, a takze zdjęciami do albumu "Wielkopolskie lody".

Nadto, z zaciekawieniem, staram się podążać śladami Karaimów (Edward Styszyński, ur. 1900 r., pojął za żonę Marię z d. Trusewicz i był nauczycielem w Trokach Nowych - por.: J. Surwiło, Zostali tu z nami... Wilno 2000, ss. 74, 75, 76) oraz, z narastającym podziwem, śledzę to, co pozostawili po sobie na sporej połaci Wielkopolski, przedstawiciele rodu von Treskow (mój pradziadek Stanisław i jego żona Julianna z domu Pohl, spoczywają na cmentarzu w Chojnicy koło Biedruska).

Zajmuję się również, i to od kilku lat, dokonaniami Stanisława Mrowińskiego (1928-1997), artysty plastyka oraz Franciszka Jaśkowiaka (1903-1983), krajoznawcy a także podążam śladami doktora Mariana Abrama, lekarza, towarzysza pięciu wypraw Arkadego Fiedlera (przygotowuję do wydania jego pamiętniki i porządkuję bogate archiwum fotografioczne).

nadto bloguję i mam swoje profile na portalach społecznościowych Facebook i Golden Line.